Saturday, October 15, 2011

Cornelis, medborgare och längtan.



Han var väl som andra pojkar, ensam och busig? Nej, Cornelis var aldrig busig, för han hann aldrig med att vara så. Vad skall jag väl berätta för Dig, om Cornelis? Lyssna till hans musik. Den talar om mycket. Cornelis reste som Du vet ned till Brasilien för att vila upp sig från det uppbåd av poliser, indrivare och musikförlag, som bestämt sig för att jaga honom till döds. Men han ville inte dö, inte så. Han ville inte dö nedsupen. Och inte heller då, när han med hjälp av andra droger placerade sig in i den dimma, som blev hans skön till 'frihet'. Och tittade upp i taket bak cigaretten det gjorde han, samtidigt som han rev sönder den sjuttonde påminnelsen att betala hyran i tid.



Frihet är en längtan. Och Cornelis var längtan. Samma längtan hade han, som den som fanns hos Victor Jara, och som hos så många andra. Och sådan längtan tär en själ? Nej, sådan längtan fräter mer, där den leker med tanken katt och råtta. Där den kittlar känslan, med sköra ord om frihet. Så lade Cornelis in sig själv, hjärta och tanke, i sprit och annan  buteljerad längtan. Och längtan den stannade, bak tankevindlingar som gnistrade i natten. 


Och ensam det var han, för sådan plats ger friare sikt 
för både tanke och längtan. 


Kupletter och sprit och 'mera cigaretter', det var väl det 'första'? Och verkligheter av regler och ord som stämplats av fogde i rött, allt det som gjorde en trött, var det kanske det 'andra'? 'Anna själv var i alla fall 'tredje'? 'Anna', som i längtan. Längtan efter värme. 

Och tillsammans är bättre än ensam? Så säger längtan. Men längtan har också andra ord. Längtan söker efter frihet, och viss värdighet likaså. En plats där det finns luft som går att andas.

Och Deirdre, hon med samban, vem var hon? 'Deirdres samba', värdighet och misär? Nej, värdighet som rider ovanpå allt, också misär. Värdighet där misären inte fäster. Värdighet där smutsen inte stannar kvar. Vad tänker Deirdre på, när hon borstat håret, och går nedför berget? Där går hon nedför berget till Copacabana, med kropp och höft till salu, men med nacken rak och huvud hållet högt. 

Vad tänker Deirdre på?


'Samba liten', 'Deirdres samba', låtarna om Polaren Per. Frihet, och längtan. Vad är det då för fel på Sverige? Här pysslas ju om av TV4, så att ensamheten fylls med toner och ljud. Men livet, det finns på annan plats, och dit har medborgare fått besöksförbud. 

Det är livet självt, som vi på nytt sätt lärt oss vårda till döds.

Och snart skall Sverige dö, för i år. Det vet jag. I Juni vaknar Sverige, för Maj kan nästan inte räknas. Sedan har vi Juni, Juli och halva Augusti. Människor, som inte ännu hunnit vakna ur sin vintervila, går yrvaket och blygt ut på stränder att titta åt ett annat håll, än där oklädd kropp befanns. Varför inte fråga en Svensk, för han har lärt sig att göra så. 


Titta åt ett annat håll på stranden, på tunnelbanan, på bussen. Titta åt ett annat håll, för annars kunde isen smälta, och hjärtat finna att det fortfarande lever. Och sedan börjar Sverige att dö. Så gör vi Svenskar alla år, dör långsamt och bit för bit. Och medborgaren klär på sig i lager efter behag, för snart skall natt bli mycket längre än dag. Så skall den kyla åter komma, att svalka hjärtan som ville gå till blomma. 

Det är inte något större fel på Sverige, än det gamla vanliga, Lars. Lagom är bäst, och 'en ann är så god som en ann'. Men, har inte Sverige en speciell känsla för det genomsnittliga, ändå? Men bara lika mycket som grannen. Jag skall inte titta åt rätt håll mer än han gör, och inte heller mindre. Och jag skall absolut aldrig titta åt fel håll heller. 

Men i Sverige skickar vi väl en procent eller så, till fattiga att svälta mindre. Så, tittar åt rätt håll, det gör vi väl ganska bra? En procent räcker till många skolor i Namibia. Och många rentvättade samveten blev av detta, likaså. 


Så ska jag väl skicka min krona jag också, 
för att få bättre må.


...

Jaa Du, Cornelis. Inte blev det mycket skrivet till Dig, så fina melodier och skarpa texter Du än tecknat. Men något blev det ändå sagt. 'Viss längtan' till frihet, den hade vi nog, båda två. Och min penna, den lade jag nu till Dig.

...


(c) copyright until further notice.

1 comment:

  1. Hej,

    Är du i någon form av ekonomiska svårigheter? Behöver du ett lån till
    rensa dina skulder? Är du en affärsman eller kvinna som har för avsikt att expandera
    hans eller hennes företag? Vi erbjuder lån på alla typer av individer, företag och
    samarbeta organ som är i behov av ett lån till låg ränta på
    3% Kontakta oss idag för en äkta lån via e-post:
    royalsilverloanservices@gmail.com

    LÅNE ANSÖKAN

    Sökande Namn:
    Land:
    Yrke:
    Kön:
    Syftet med lånet:
    Ålder:
    Telefonnummer:
    Belopp som krävs:
    Lån Varaktighet:
    Månads Inkomst:

    Herr RoyalSilver

    ReplyDelete